Alles over Isolatie

Categorieën

Stap voor stap isoleren

Bekijk meer

Jouw huis steeds duurzamer

Bekijk hier welke verduurzame maatregelen je in jouw woning kunt toepassen.

Jouw huis steeds duurzamer

Benieuwd naar bespaartips?

We hebben een aantal tips en producten op een rijtje gezet waar je makkelijk mee kunt besparen.

Bekijk bespaartips
Benieuwd naar bespaartips?

Het juiste isolatiemateriaal voor je klus

Er zijn veel soorten isolatiemateriaal met verschillende kenmerken. Wanneer kies je voor glaswol en wanneer kies je bijvoorbeeld voor Thermoskussens? Bekijk onze keuzehulp en lees meer over de verschillende soorten materialen.

Bekijk keuzehulp
Het juiste isolatiemateriaal voor je klus

Alles voor je isolatieklus

Van tochtstrip tot een grote keuze aan glaswol. Wij hebben alles wat je nodig hebt voor grote en kleine isolatieklussen.

Bekijk assortiment
Alles voor je isolatieklus

Stappenplannen

Bekijk meer
Duurzaamheids adviseur

Adviesgesprek met onze duurzaamheidsadviseur

Verduurzamen is niet moeilijk, als je maar weet waar je het beste kunt starten en wat je moet doen. GAMMA gaat jou daarbij helpen met gratis advies van een duurzaamheidsadviseur in een aantal van onze bouwmarkten. Loop gewoon binnen of plan een afspraak in.

MuurIsolatie-Hub-Thuisbezorgd

Jouw isolatieklus compleet thuisbezorgd

Bestel alles voor jouw isolatieklus online en laat het thuisbezorgen voor maar €39,95.

Toch liever meteen je materialen ophalen, maar past het niet in je auto? Geen probleem: huur een GAMMA aanhangwagen en neem direct al je materialen mee. Met de GAMMA Voordeelpas zijn de eerste 2 uur gratis.

Hulp bij het kiezen van de juiste isolatie

Alles voor het isoleren van je woning

Populaire artikelen

Veelgestelde vragen over isoleren

Bij GAMMA vind je verschillende soorten isolatiematerialen:

Minerale wol Dit is een verzamelnaam voor isolatiemateriaal dat is gemaakt van gesteente of glas dat wordt gesmolten en gesponnen tot vezels. Minerale wol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in de bouwsector.

Glaswol Dit is een type minerale wol die speciaal is gemaakt van gerecycled glas. Het is een goedkope en effectieve isolator en wordt veel gebruikt in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Steenwol Steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van gesponnen, gesmolten steen (meestal basalt). Het heeft uitstekende thermische en akoestische eigenschappen en is ook brandwerend. Klik hier voor het steenwol assortiment.

PIR (Polyisocyanuraat) PIR isolatie is een hard isolatiemateriaal dat bekend staat om zijn hoge thermische prestaties. Het wordt vaak gebruikt in daken en wanden en heeft een betere isolatiewaarde per centimeter dikte in vergelijking met veel andere materialen.

Houtvezel Houtvezelisolatie wordt gemaakt van hout en is een milieuvriendelijke optie. Het biedt goede thermische isolatie en is ademend, wat betekent dat het vocht kan reguleren. Dit materiaal wordt vaak gebruikt in duurzame bouwprojecten.

Isolatiefolie Reflecterende folies, zoals Tonzon en PIF, werken vaak met een combinatie van materialen en luchtkamers. De folie zorgt voor warmte reflectie door de stralingswarmte terug te kaatsen. De luchtkamers zorgen voor extra isolatie van de warme lucht.

EPS (Geëxpandeerd Polystyreen) EPS is een lichtgewicht isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt in diverse bouwtoepassingen, zoals vloeren, muren en daken. Het heeft goede thermische eigenschappen en is relatief goedkoop, maar minder milieuvriendelijk dan sommige alternatieven. EPS heeft als voordeel dat je dit ondergronds kan gebruiken.

EPS parels Deze ‘piepschuim’ bolletjes hebben een isolerende werking en bestaan uit bolletjes van polystyreen. Omdat het losse parels zijn kunnen deze in een holle ruimte of kruipruimte worden toegepast.

Naast bovengenoemde isolatiematerialen zijn er ook nog veel andere mogelijkheden. Het beste isolatiemateriaal kan variëren, afhankelijk van het type woning en de isolatiebehoeften. Het is belangrijk om verschillende opties te bekijken en advies te vragen aan een isolatie-expert om te bepalen welk type isolatiemateriaal het beste bij jouw woning past.

We hebben ook een overzicht gemaakt, klik hier voor het overzicht van de verschillende materialen.

In veel gevallen kan je isolatie zelf plaatsen, maar dit is afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de complexiteit van de installatie. Weet je niet zeker of je zelf isolatie kunt aanbrengen of heb je een groter of complexer project? Dan kan het inhuren van een professionele isolatie-installateur een slimme keuze zijn.

GAMMA werkt samen met Pluimers Isolatie voor bijvoorbeeld het isoleren van je spouw of kruipruimte. Alle producten op onze website of in het schap zijn door de doe-het-zelf klusser te plaatsen.

Lees meer over het laten isoleren

Bij het kiezen van isolatiemateriaal is het belangrijk om rekening te houden met verschillende cijfers en waarden. Toch is het verstandig om te oriënteren op dikte. Ons advies is om altijd zo dik mogelijk te isoleren. Twijfel je nog over het materiaal en de dikte? Dan is het handig om te weten wat de meest belangrijke waarden zijn:

Rd-waarde

De Rd-waarde is de thermische weerstand van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal de warmte kan vasthouden en hoe beter de isolerende werking van het materiaal.

Rc-waarde

Rc-waarde is de thermische weerstand van de gehele constructie. Deze waarde is vergelijkbaar met de Rd-waarde. Alleen is dit een berekende waarde van je isolatiemateriaal en de rest van de constructie samen.

Lambda-waarde

De lambda-waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt van het isolatiemateriaal. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal de warmte kan tegenhouden. Een dunner isolatiemateriaal met een lage Lambda waarde heeft een hogere isolatiewaarde. Je Rd waarde kun je berekenen door je dikte te delen door de lambda waarde. Hiermee krijg je je Rd waarde.

Densiteit

De densiteit voor betere geluidsisolatie van isolatiemateriaal. Dit hangt af van het soort materiaal en de toepassing. Warmte-isolatie kan ook goed werken als geluidisolatie. Daarvoor geldt hoe hoger de densiteit van bijvoorbeeld glaswol, houtvezel of steenwol, hoe beter het isoleert.

Brandveiligheid

Sommige isolatiematerialen zijn beter bestand tegen brand dan andere. Als veiligheid een belangrijk criterium voor je is, is het verstandig om te kijken naar brandklasse A1 en A2.

- Klik hier voor isolatie van Brandklasse A1 en A2

Door rekening te houden met deze verschillende waardes bij het kiezen van isolatiemateriaal, zorg je ervoor dat je de beste isolatieoplossing voor je huis krijgt.

De beste manier van isoleren hangt af van je woning en je isolatiedoelen, maar de meest effectieve manieren zijn vaak een combinatie van maatregelen. Ons advies is om zo dik mogelijk te isoleren. De dikte is een bepalende factor voor de Rd-waarde: hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe hoger de warmteweerstand (Rd-waarde) en dus hoe beter de isolatie.

Dakisolatie: Omdat warme lucht stijgt, gaat er zonder isolatie veel warmte via het dak verloren. Dakisolatie is daardoor vaak een van de meest rendabele vormen van isolatie, vooral als je een verwarmde zolder of woonkamer eronder hebt.

Vloerisolatie: Een goed geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat kou uit de kruipruimte niet in de woning trekt en vermindert vochtproblemen. Dit verhoogt het comfort in huis, vooral bij vloeren op de begane grond.

Spouwmuurisolatie: Als je huis spouwmuren heeft (een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur), is spouwmuurisolatie goede manier om de woning te isoleren en je comfort te verhogen.

Glasisolatie (HR++ of triple glas): Dit is belangrijk voor warmtebehoud en geluidsisolatie. Vooral in kamers met veel ramen kan dubbel of triple glas een groot verschil maken in isolatiewaarde en comfort in huis.

Kortom, het beste isolatieplan combineert meestal meerdere methoden afhankelijk van jouw woning en de isolatieniveaus die je wilt bereiken.

Lekker warm in de winter, heerlijk koel in de zomer? Je verhoogt je comfort aanzienlijk door te isoleren. Bovendien is een lagere Co² uitstoot milieuvriendelijk en op de lange termijn goed voor je portemonnee. Daarom wordt een goed geïsoleerde woning steeds meer de standaardnorm. Zelfs bij de kleinste isolatiekussen stijgt je comfort en besparing op je energierekening. Isoleren kost geld, maar die investering haal je er weer uit.

Door te isoleren kan ook het energielabel van je woning verbeteren. Het toepassen van vloerisolatie en dakisolatie kan bijvoorbeeld je woning verbeteren van energielabel F naar E. Voeg je daar spouwmuurisolatie aan toe dan kun je verbeteren naar energielabel D of C.

man snijdt isolatieplaat
Chat over jouw klus