stappenplan

Hoe leg ik een afvoer aan?

De afvoeren van je huis komen uit op de riolering. Omdat je geen verstopping of onfrisse luchtjes in huis wilt, moet de afvoer nauwkeurig aangelegd worden. Verschillende typen afvoeren hebben elk hun eigen diameter. Meestal bestaan ze uit PVC onderdelen die aan elkaar gelijmd worden.

Er bestaan ook uitvoeringen die voorzien zijn van rubberen afdichtingsringen. Die klem je in elkaar vast. PVC is geen milieuvriendelijk materiaal. Gelukkig zijn het milieuvriendelijke alternatieven steeds beter verkrijgbaar: polybuteen (PB), polypropeen (PP) of polypropeen co-polymeer (PPC).

Tip!

Afvoerbuizen die in het zicht lopen, kun je schilderen. Strijk de buizen – voor je deze gaat schilderen – voor met kunststofprimer.

afvoer diameter
stap 1

De diameter van de afvoerbuis bepalen

Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden. Anders ontstaat er een vacuüm als het water wegloopt, waardoor ook de stankafsluiters van de sifons leeggetrokken worden. Dat levert onfrisse luchtjes op.

Tip!

Voor wastafels wordt ook wel een 32 mm buis gebruikt, maar dit is meestal niet aan te raden. Heeft de uitloop van de sifon toch deze diameter? Gebruik dan een verloopstuk om deze aan te sluiten op een 40 mm buis.

sifon aansluiten
stap 2

De sifon monteren

Monteer eerst de sifon van bijvoorbeeld de wastafel of gootsteen.

omtrek meten
stap 3

De benodigde stukken afvoerbuis opmeten

Meet de benodigde stukken afvoerbuis op. Een rechte lijn tekenen op een ronde buis is erg lastig. Draai daarom een strook schilderstape om de buis. Zo heb je altijd een rechte lijn.

buizen zagen
stap 4

De buis doorzagen

Zaag deze op maat met een ijzerzaag. Heb je te maken met een 110 mm buis? Dan kun je beter een handzaag gebruiken. Zorg ervoor dat de horizontale delen van de afvoer voldoende aflopen: 1 cm per meter (dit wordt ook wel afschot genoemd). Controleer dit met een waterpas.

buizen verbinden
stap 5

De afgezaagde buizen verbinden

Verbind twee afgezaagde buizen in de lengte met een mof, bocht, T- of Y-stuk. Houd er rekening mee dat de afvoerpijp daar nog 2 cm in valt. Schuif alle onderdelen in elkaar en controleer of deze goed passen.

buizen markeren
stap 6

Markeringen op de buisonderdelen zetten

Zet met een watervaste stift markeringen op de onderdelen die – ten opzichte van elkaar – kunnen draaien. Dan weet je zeker dat je deze buisonderdelen bij het lijmen op de juiste manier in elkaar zet.

pvc lijmen
stap 7

De onderdelen schuren en aan elkaar lijmen

Schuur de uiteinden van de buis en de binnenkanten van de moffen en bochten. Smeer deze in met hard pvc-lijm en schuif de onderdelen voorzichtig in elkaar. Houd de gelijmde delen een paar seconden helemaal stil, zodat de lijm kan drogen.

sifon wastafel
stap 8

De sifon vastschroeven

Schuif de bevestigingsmoer van de sifon over de afvoer. Schroef de sifon aan de wastafel vast.

wc afvoer aansluiten op riool
stap 9

De rioolbuismof bevestigen

Schuif bij een toilet eerst een rioolbuismof over de pvc-afvoerpijp. Laat de toiletpot daar overheen zakken. Deze mof zorgt, naast het ‘waterslot’ van de toiletpot, voor extra stankafsluiting.

Tip!

Smeer de rioolbuismof in met een beetje vet, zodat je de toiletpot er makkelijker overheen kunt schuiven.

sanitairkit aanbrengen
stap 10

Sanitairkit aanbrengen

Breng daarna sanitairkit aan op de onderrand van de toiletpot. Ook dit voorkomt het vrijkomen van onaangename luchtjes.

zwanenhals afvoer
stap 11

De pvc-zwanenhals lijmen in de afvoerpijp

Lijm een pvc-zwanenhals in de afvoerpijp voor de wasmachine. Deze werkt als ‘waterslot’ en houdt rioollucht tegen.

t-stuk pvc
stap 12

De afvoerbuizen vastzetten

Zet de afvoerbuizen met behulp van beugels aan de muur vast. Let op: de horizontaal lopende stukken mogen niet doorbuigen. Plaats daarom bij een 40 mm pijp iedere 80 cm een beugel. Bij een 110mm buis doe je dit elke 125 cm.

Tip!

Controleer of het water goed wegloopt. Is dit niet het geval, of hoor je luid geborrel in andere afvoerputjes? Controleer dan of het afvoersysteem van je huis wel ontlucht is. Soms is het nodig om je afvoer voor je wastafel of gootsteen te ontstoppen.

Tip!

Heb je last van een verstopt toilet? Er zit dan meestal een verstopping in de knik van de rioleringsbuis onder het huis. Je kunt zelf proberen om met een ontstopper druk op het wateroppervlak uit te oefenen. Een tweede optie is het inschakelen van een professioneel ontstoppingsbedrijf. Als je de bestektekeningen met de daarop aangegeven ontstoppingsstukken bij de hand houdt, kunnen zij dit probleem snel en eenvoudig verhelpen.

Gebruikt bij dit advies

Rioolbuizen & hulpstukken
Rioolbuizen & hulpstukken

Benodigdheden

Materialen (8)
Gereedschappen (5)

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Hoe meet ik lengte en breedte? - Thumbnail
Hoe meet ik lengte en breedte? stappenplan
waterpas -thumbnail Copy 29
Hoe meet ik loodrecht en waterpas? stappenplan
Klusadvies - keuken - Hoe ontstop ik de afvoer van mijn wastafel of gootsteen? - Thumnail
Hoe ontstop ik de afvoer van mijn wastafel of gootsteen? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe buig ik een leiding? - thumbnail
Hoe buig ik een leiding? stappenplan
Klusadvies - Badkamer - Hoe sluit ik de afvoer van mijn wastafel aan? - thumbnail
Hoe sluit ik de afvoer van mijn wastafel aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in