keuzehulp

Buitenverlichting kiezen: hier moet je op letten

Met buitenverlichting creëer je een knusse sfeer in je tuin. Sommige tuinlampen zijn puur functioneel, om bijvoorbeeld een tuinpad mee te verlichten. Je kunt ook tuinverlichting kiezen om een boom mooi uit te lichten. Of je kiest een buitenlamp om een donkere poort mee te verlichten en dieven af te schrikken. Waar moet je aan denken als je buitenverlichting zoekt? Welke soorten buitenverlichting zijn er?

Verschillende voedingsbronnen

Buitenverlichting op netspanning (230V)
Lampen op netspanning (230V) zijn vaak lampen die aan de buitenmuur worden bevestigd of aan het plafond van een afdak. De stroomkabel kan dan door de muur worden geleid. Ga je met 230V-verlichting verder de tuin in? Denk er in dat geval aan dat je een grondkabel 60 centimeter diep moet ingraven voor de veiligheid.

Buitenverlichting op laagspanning (12V of 24V)
Bij lampen op laagspanning (12V of 24V) kan je de bedrading bovengronds aanleggen. Bijvoorbeeld in de tuin langs de schutting. Je hebt wel een transformator nodig die je aansluit op een stopcontact. De laagspanningskabel gaat vanuit de transformator de tuin in, waar je de lampen eenvoudig op de kabel vastklikt.

Laagspanningsverlichting

Buitenverlichting op zonne-energie
Wil je de meest milieuvriendelijke buitenverlichting? Kies dan voor lampen die werken op zonne-energie. Afhankelijk van het type en van het seizoen, kan buitenverlichting op zonne-energie uren blijven branden. Er zijn verschillende soorten solar verlichting verkrijgbaar bij GAMMA, zoals wandlampen, snoerverlichting of prikspots.

Solarverlichting

Wandlampen

Wandlampen kun je aan de muur, schutting of een schuttingpaal bevestigen. Deze buitenverlichting wordt meestal gebruikt om paden of voor- en achterdeuren bij te lichten. Je kunt wandlampen in de tuin ook gebruiken voor meer sfeer op je terras. Wandlampen zijn in verschillende stijlen en groottes verkrijgbaar. Daarnaast zijn deze wandlampen vaak voorzien van een handige bewegingssensor. De tuinverlichting springt dan automatisch aan als je in de buurt komt. Verder bevorderen deze lampen de veiligheid rond je woning.

Alle wandlampen

Grondspots

Een pad kun je sfeervol verlichten met grondspots. Daarnaast kan je spots gebruiken om planten en bomen uit te lichten of om details van je huis te benadrukken. Monteer de grondspots verzonken in een houten vlonder of tegelterras voor een strakke, sfeervolle afwerking.

Alle grondspots

Tuinspots

Tuinspots prik je eenvoudig overal in de tuingrond. Bovendien kan je de tuinspots ook weer makkelijk verplaatsen. Zet bijvoorbeeld een beeld, fonteintje of een mooi bloemperk letterlijk ‘in the spotlight’ met tuinspots.

Alle tuinspots

Staande buitenlampen

Staande lampen voor buiten worden ook wel lantaarns genoemd. Met staande lampen kan je opritten en tuinpaden verlichten. Daarnaast geven lantaarns sfeer aan je terras, loungeplek of patio.

Alle staande lampen

Veiligheidsverlichting in je tuin

Veiligheidslampen in je tuin geven – net als de wandlamp voor buiten – een fel licht af wanneer ze beweging detecteren. Met dit felle licht schrik je indringers af. Veiligheidsverlichting in je tuin gaat ook automatisch aan als jij thuiskomt. Zo kan je niet in het donker struikelen over bijvoorbeeld een stuk speelgoed of tuingereedschap.

Veiligheidslampen

Plafondlampen

Plafondlampen in je tuin? Jazeker! Een plafondlamp in je tuin hang je bijvoorbeeld onder een veranda, luifel, afdak of pergola. Zo verlicht je een terras of zithoek en creëer je buiten een warme, uitnodigende sfeer.

Alle plafondlampen

Feestverlichting en lichtsnoeren

Het leukste van een mooie verlichte tuin? Een tuinfeestje of barbecue organiseren. Met vrolijke lantaarns en snoeren creëer je eenvoudig een feestelijke uitstraling in je tuin. Laat die gezellige zomeravonden of knusse winterdagen maar komen!

Feestverlichting

Kortom: met tuinverlichting kan je alle kanten op. Of je nu voor functioneel gaat, liever meer sfeer in je tuin brengt of graag elementen toevoegt voor meer veiligheid. Bekijk ons assortiment tuinverlichting en bestel eenvoudig online bij GAMMA. Of kom naar de GAMMA bouwmarkt bij jou in de buurt voor persoonlijk advies.

Veelgestelde vragen over buitenverlichting

Hoveel lumen moet een lamp zijn voor de voordeur?

Het aantal lumen voor een buitenlamp hangt af van de functie van de lamp. Bij reguliere verlichting onder ander voor oriëntatie is 500 tot 1.000 lumen voldoende.
Bij sfeerverlichting (voor een warme uitstraling) is 200 tot 400 lumen is geschikt. Dit zorgt voor een zachtere, uitnodigende verlichting zonder te fel te zijn.
Bij veiligheidsverlichting met bewegingsseners is 700 tot 1.300 lumen het meest geschikt. Deze verlichting is om bezoekers te verwelkomen of om indringers af te schrikken.

Welke ip-waarde moet een buitenlamp hebben?

De juiste IP-waarde voor buitenlampen hangt af van de locatie. Voor beschutte plekken, zoals onder een veranda, is IP23 voldoende. Bij open, maar gedeeltelijk beschermde locaties (bijv. onder een carport) volstaat IP44, wat spatwaterdicht is. Voor volledig blootgestelde lampen, zoals naast de voordeur of in de tuin, is IP65 aan te raden, omdat deze bestand is tegen zware regen en stof. Onderwaterlampen of grondspots vereisen een hogere bescherming, zoals IP67 (waterdicht bij onderdompeling) of IP68 (geschikt voor langdurige onderdompeling). Over het algemeen is IP44 minimaal vereist voor buitenverlichting, maar kies een hogere waarde voor extreme omstandigheden.

Alles over buitenverlichting

Buitenverlichting kiezen: hier moet je op letten
Buitenverlichting kiezen: hier moet je op letten keuzehulp
Stroomkabel buiten aanleggen? Welke kabel gebruik je?
Stroomkabel buiten aanleggen? Welke kabel gebruik je? keuzehulp
tuinverlichting-aanleggen-thumbnail
Verlichting aanleggen in je tuin stappenplan
Verlichting overkapping - thumbnail
Verlichting onder je overkapping aanleggen stappenplan
stroomkabel-buiten-aanleggen-thumbnail
Hoe leg ik buiten elektriciteit aan? stappenplan
bewegingssensor-aansluiten-thumbnail
Hoe sluit ik een bewegingssensor aan? stappenplan
lichtplan-thumbnail
Hoe maak ik een tuinverlichtingsplan? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in