stappenplan

Verlichting onder je overkapping aanleggen

Wil je zelf de verlichting buiten onder de overkapping van je tuin aanleggen? Met deze tips weet je waar je op moet letten, van het maken van een verlichtingsplan tot het aanleggen van de elektriciteit.

stap 1

Maak een verlichtingsplan

Hoeveel lampen en welke soort verlichting je onder je overkapping ophangt, is van een aantal zaken afhankelijk. Wil je uitsluitend sfeerverlichting als je ’s avonds in de tuin zit? Of vind je het prettig als je bij het licht dat de lampen afgeven, ook nog iets kunt lezen of bijvoorbeeld kunt koken. Om een goed overzicht te krijgen, maak je een eenvoudige tekening van je overkapping. Daar teken je op de gewenste plekken de lichtpunten in.

Op die manier kun je een overzichtelijke indeling maken en de verlichtingspunten gelijk over de overkapping verdelen. Teken in het verlichtingsplan naast de lichtpunten ook de elektriciteitspunten in. Zo weet je of je de lampen op een bestaand elektriciteitspunt in je tuin kunt aansluiten of dat je zelf nog aansluitpunten moet aanleggen.

Let op!

Gebruik voor de overkapping alleen lampen die geschikt zijn voor buitengebruik. Deze lampen herken je aan een IP-waarde van 23 of 44. Dit betekent dat de lampen drup- en spatwaterdicht zijn.

welk soort verlichting onder overkapping
stap 2

Bepaal welke verlichting je wil hebben

Verlichting verdelen we onder in sfeerverlichting en functionele verlichting. Bij sfeerverlichting gaat het vooral om de gezellige uitstraling die een lamp geeft. Dit kan in de vorm van een hanglamp zijn of een wandlamp. Een andere vorm van sfeerverlichting is een ledstrip voor de overkapping. Deze ledstrip bevestig je naar eigen inzicht langs de horizontale balken van de overkapping. Of je kiest voor een feestelijk effect als je de ledstrips langs de pilaren van de overkapping bevestigt.

Kun je niet kiezen welke verlichting je in de veranda wil hebben? Kijk dan eens naar inbouwspots voor de overkapping buiten. Deze veelzijdige spotjes onder de overkapping kunnen zowel sfeerverlichting als functionele verlichting zijn.

GAMMA tuinspot Edmonton zwart
8 klantreviews
Verlicht jouw buitenruimte met deze zwarte stijlvolle tuinspot Edmonton. Deze tuinlamp heeft een maximale wattage van 35 en is geschikt voor het gebruik van LED-lampen. De IP44 ... Verlicht jouw buitenruimte met deze zwarte stijlvolle tuinspot Edmonton. Deze tuinlamp heeft een ...
18.
89
26.99
Met Voordeelpas
30% korting
Aanbieding t/m 26-01-2025
Bekijk alles in wandlamp
Ludeco inbouwspot Olan RVS klein
15 klantreviews
De Ludeco inbouwspot Olan is zeer geschikt om je tuinpad te laten oplichten of als sfeerverlichting onder een boom. Bevestig de spot in een vlonder, je terras of in je tuin. De ... De Ludeco inbouwspot Olan is zeer geschikt om je tuinpad te laten oplichten of als sfeerverlichti...
8.
39
11.99
Met Voordeelpas
30% korting
Aanbieding t/m 26-01-2025
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in inbouwspots
Prolight wandlamp Oviedo zwart E27 Max 15W
1 klantreview
Deze stijlvolle lamp OVIEDO DOWN kan aan je buitengevel geïnstalleerd worden. Het armatuur is geschikt voor lichtbronnen met een E27 fitting (niet meegeleverd). Gebruik het arma... Deze stijlvolle lamp OVIEDO DOWN kan aan je buitengevel geïnstalleerd worden. Het armatuur is ges...
energielabel
energielabel
20.
99
29.99
Met Voordeelpas
30% korting
Aanbieding t/m 26-01-2025
Bekijk alles in buitenlampen
EGLO wandlamp Agolada LED 2x3,7 watt zwart
Uitstekend beoordeeld
21 klantreviews
De Eglo wandlamp Agolada LED 2x3,7 watt zwart wordt geleverd inclusief geïntegreerde LED met een lichtopbrengst van 640 lumen. De wandlamp is gemaakt van gegalvaniseerd staal en... De Eglo wandlamp Agolada LED 2x3,7 watt zwart wordt geleverd inclusief geïntegreerde LED met een ...
55.
99
79.99
Met Voordeelpas
30% korting
Aanbieding t/m 26-01-2025
Bekijk alles in wandlamp
Philips Hue outdoor LED lichtstrip 2 meter
6 klantreviews
Onbegrensde mogelijkheden. Voor buitengewone ervaringen. Lightstrips zijn binnen in huis natuurlijk leuk, maar ook buiten zijn er volop toepassingsmogelijkheden om sfeer te creë... Onbegrensde mogelijkheden. Voor buitengewone ervaringen. Lightstrips zijn binnen in huis natuurli...
energielabel
energielabel
112.
00
Bekijk alles in buitenlampen
EGLO hanglamp Laterna 4 zwart
Uitstekend beoordeeld
12 klantreviews
De Eglo hanglamp uit de serie Laterna, is gemaakt van aluminium en heeft een zwarte kleur. De plafondlamp bevat een E27 fitting en valt onder beschermingsklasse IP44. Dit produc... De Eglo hanglamp uit de serie Laterna, is gemaakt van aluminium en heeft een zwarte kleur. De pla...
16.
09
22.99
Met Voordeelpas
30% korting
Aanbieding t/m 26-01-2025
Bekijk alles in hanglamp
CALEX LED Lichtsnoer 10-lichts warmwit, 10 meter
10 klantreviews
Dit lichtsnoer met een lengte van 10 meter en heeft 10 LED lampjes die zacht licht geven. De ruimte tusssen de lampjes is ca. 80 cm. De kleurtemperatuur van het licht is 1800-20... Dit lichtsnoer met een lengte van 10 meter en heeft 10 LED lampjes die zacht licht geven. De ruim...
20.
99
29.99
Met Voordeelpas
30% korting
Aanbieding t/m 26-01-2025
Bekijk alles in buitenlampen
Tip!

Voor energiezuinige verlichting voor onder je overkapping kies je voor ledverlichting. Dit type verlichting heeft ook nog eens veel branduren en gaat dus lang mee.

stap 3

Zorg dat je alles in huis hebt

Voor het aanleggen van tuinverlichting zijn een aantal onderdelen noodzakelijk. Heb je bijvoorbeeld nog geen aansluiting voor de verlichting in je tuin? Dan heb je ook kabels nodig. Blijft de kabel bovengronds? Gebruik dan een XMVK- of YMVK-buitenkabel. Een XMVK-AS of YMVK-AS grondkabel gebruik je wanneer de kabel moet worden ingegraven. Om zeker te weten dat je voldoende kabel hebt voor alle verlichting, meet je de totaallengte van de kabels op. Leg ze vervolgens helemaal uit, zodat je ziet of je berekening klopt.

Tip!

Heb je geen zin om met buiten- of grondkabels aan de slag te gaan? Met 12 Volt tuinverlichting kun je zelf gemakkelijk tuinverlichting installeren.

Buiten elektriciteit aanleggen
stap 4

Leg de elektriciteit aan

Vanuit je huis of de schuur kun je elektriciteit doortrekken naar buiten. Wil je niet te veel elektriciteitspunten creëren? Bij GAMMA heb je spots die je aansluit op een handig 12V verlichtingssysteem. Je sluit de verschillende spots op een centrale adapter aan die je vervolgens op het elektriciteitsnetwerk aansluit. Omdat je de lampen uiteindelijk rechtstreeks op het elektriciteitsnetwerk aansluit, bedien je deze lampen met een schakelaar. Er zijn ook lampen verkrijgbaar die op afstandsbediening werken.

In geval van een verlaagd plafond bij je overkapping werk je de elektriciteitsdraden achter het verlaagde plafond weg. Hang je de lampen aan een balk en kun je de draden dus niet zo gemakkelijk kwijt? Kies er dan voor om de draden met een snoergoot weg te werken of bevestig de kabel uit het zicht aan de balk met een kabelklem. Zorg er echter voor dat je niet alles al helemaal afsluit of vastzet. Mocht na het aansluiten blijken dat er iets niet helemaal goed werkt kun je namelijk nog gemakkelijk bij de kabels komen.

stap 5

De verlichting voor de overkapping ophangen

Zodra de elektriciteit in orde is kun je de lampen ophangen. Kijk op de gebruiksaanwijzing van de lampen welk soort gereedschap je nodig hebt om de lamp te bevestigen. Boor je gaten in het plafond van de overkapping? Zorg er dan voor dat je het gat een beetje schuin boort. Zo kan er geen water in blijven staan. Gebruik de bevestigingsmaterialen uit de verpakking. Over het algemeen kun je ervanuit gaan dat deze geschikt zijn voor buitengebruik.

stap 6

De verlichting onder de overkapping aansluiten

Zijn alle draden goed aangesloten en zitten alle lampen stevig op hun plaats? Dan kun je de verlichting definitief aansluiten. Sluit de stekkers aan en schakel de elektriciteit in. Controleer of alle lampen werken. Is dat het geval? Zet dan nog even de hoofdschakelaar uit en werk de draden definitief weg. Schakel alles weer in en programmeer eventueel de lampen die op afstandsbediening werken voor.

Benodigdheden

Meer klusadvies

lattenwand-Thumbnail
Zelf een buiten lattenwand maken stappenplan
overkapping-maken-thumbnail
Hoe maak ik een overkapping? stappenplan
stroomkabel-buiten-aanleggen-thumbnail
Hoe leg ik buiten elektriciteit aan? stappenplan
vlondertegels-thumbnail
Terras van vlondertegels leggen stappenplan
Tuinmeubelen beitsen - Thumbnail
Tuinmeubelen verven met beits? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in