stappenplan

Duurzaam sproeien

Met de steeds hetere zomers is duurzaam sproeien een belangrijke uitdaging geworden. Mulchen, op de juiste manier sproeien, regenwater opvangen en druppelbevloeiing: aan de hand van deze tips blijft je tuin op en top fit én verspil je geen druppel meer.

stap 1

Duurzaam sproeien: op het juiste tijdstip

Duurzaam sproeien heeft alles te maken met de tuin de juiste hoeveelheid water geven, maar ook op het juiste tijdstip. Wanneer je overdag in de volle zon zou gaan sproeien, zou de helft van het water meteen weer verdampen. Bovendien kan het water dat op de bladeren blijft liggen als een vergrootglas werken en voor bladverbranding zorgen.

Een gazon duurzaam sproeien doe je daarom bij voorkeur in de ochtend of avond. Voor je tuinplanten is de ochtend het beste tijdstip; wanneer je `s avonds sproeit, krijgt het blad de kans niet meer om op te drogen en nat blad vormt een broeiplek voor schimmels.

stap 2

Sproei lang genoeg

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar wil je duurzaam sproeien, dan is het is het beter om één of twee keer per week de sproeier langdurig aan te laten staan dan elke dag maar even. Door lichte uitdroging worden de wortels namelijk juist gestimuleerd om te groeien. Die diepwortelende planten in jouw tuin hebben straks meer bereik en kunnen zelf bij het water. Daar pluk je dus de vruchten van.

stap 3

Breng een mulchlaag aan

Met mulchen ga je niet alleen onkruidgroei tegen, het werkt ook heel effectief om tijdens de hete zomermaanden verdamping tegen te gaan. Mulchen is het afdekken van de bodem met een dikke laag organisch materiaal. Met een laag van 10 centimeter houtsnippers of cacaodoppen over de bodem kun je de bodemtemperatuur met minimaal de helft verlagen! Als het gaat om duurzaam sproeien, mag een mulchlaag dus niet vergeten worden.

Ook in bloempotten werkt een mulchlaag erg effectief. Dit zul je snel terugzien in een verminderd aantal gietbeurten. Meer hierover lees je bij mulchen.

stap 4

Maak gebruik van een regenwateropvang

Een regenton aansluiten op de regenpijp is altijd een goed idee als het om duurzaam sproeien gaat. Uit het aftapkraantje van een regenton tap je eenvoudig en snel een gieter vol met natuurlijk regenwater. Dit kalkvrije, zachte water is goed voor potplanten binnen en buiten.

Meer hierover lees je bij regenwateropvang.

Tip!

Wil je ook het gazon en tuinplanten duurzaam sproeien met regenwater? Maak dan gebruik van een regentonpomp of vervang een schuttingwand door Rainblocks. Dit modulaire systeem kan enorme hoeveelheden regenwater bufferen en kan worden uitgebreid met een irrigatiesysteem.

stap 5

Verbeter de grond

Met name op droge zandgrond is duurzaam sproeien in de droge zomermaanden een flinke uitdaging. De grond heeft nauwelijks vasthoudend vermogen en het schaarse regenwater spoelt tussen de zandkorrels snel weer weg. De oplossing? Breng een dikke laag compost aan over de aarde. De bodembeestjes zorgen ervoor dat het rulle zwarte goedje wordt ondergespit en de grondstructuur langzaam verbetert.

stap 6

Sproei gericht met druppelbevloeiing

Door water te geven een Micro-Drip systeem kun je per plant de juiste waterhoeveelheid instellen. Zo bespaar je tot wel 70% water. Met bijvoorbeeld het Micro-Drip systeem van Gardena kun je tot 40m² tuin bewateren. Heb je meer borders om te bewateren? Het bereik is dan verder uit te breiden met een extra Micro-Drip slang. Het druk reducerende systeem kan via de slang op de waterkraan aangesloten worden.

Voor potplanten is doelgerichte druppelbevloeiing ook mogelijk met de Gardena Micro Drip startset voor terras en balkon.

stap 7

Duurzaam sproeien: maak gebruik van een bodemsensor

Wil je nog een stap verder gaan met duurzaam sproeien? Voeg dan een Smart Sensor toe, een onderdeel uit het Smart system van Gardena. Deze bodemvochtigheidssensor registreert de bodemvochtigheid, de lichtintensiteit en de buitentemperatuur en geeft een seintje af wanneer er gesproeid moet worden. Zo verspil je écht geen druppel meer.