Van tegeltuin naar groene tuin
Een compleet betegelde tuin… Een paar jaar geleden was het weliswaar een trend, nu kiezen steeds meer mensen voor een groene tuin. Dat is goed nieuws, want elke vierkante meter tegels die vervangen wordt door planten, is er één. Weer een vierkante meter voor de bloemen en bijen, en waar het regenwater gewoon de grond in kan lopen. Met zo’n 30 duizend hectare aan tuinoppervlak in Nederland, valt hier nog flink wat winst te behalen.
Wanneer je een groene tuin maakt, creëer je een natuurlijk ecosysteem aan huis. Je draagt bij in de strijd tegen de bijensterfte, verbetert de biodiversiteit en helpt voorkomen dat het riool overbelast raakt. Ook voorkom je hittevorming in je tuin.
Wanneer spreken we van een groene tuin?
Wanneer je tuin minstens voor twee derde uit groen bestaat, zit je goed. Dat wil dus niet zeggen dat er geen plek meer is voor een mooi strak tegelterras: bij die twee derde horen namelijk ook het gazon, evenals al het verticale groen, zoals de klimop tegen de schutting en de druif tegen de pergola. Een groene tuin wil ook niet zeggen dat je tuin verwilderd oogt: je kunt de rijkbloeiende planten keurig inkaderen in een strakke, verhoogde border.
Bestrating kiezen voor een groene tuin
In een groene tuin kun je dus prima één of meerdere mooie terrassen aanleggen. Houd er wel rekening mee dat je het terras op afschot plaatst en dat de tegels niet te groot zijn. Want over het algemeen geldt: hoe meer voegen, des te beter de afwatering. Vierkantemetertegels zijn om die reden niet aan te raden.