Een lichtplan maken? Met een lichtplan geef je aan waar en hoe je een ruimte wilt verlichten. Vraag jezelf af welke sfeer je wilt creëren in een bepaalde kamer en of de verlichting dan functioneel moet zijn, zoals in de keuken boven het aanrecht of in je werkkamer boven je bureau. Lees in dit stappenplan hoe je zelf een lichtplan maakt.
Download het Lichtplan-template van GAMMA. Begin eerst met het tekenen van elke kamer in huis waar je een lichtplan voor wilt maken. Maak duidelijk waar de vaste elementen te vinden zijn, zoals ramen, deuren en eventueel een schouw. Teken vervolgens de grote meubels in je huis, zoals een bank, de eettafel of een boekenkast. Vergeet ook de tv niet!
Teken de plattegrond op schaal, bijvoorbeeld 1:50 (1 cm op de tekening is 50 cm in realiteit). Zo krijg je een realistisch overzicht van je kamer.
Geef aan welke activiteiten plaatsvinden in ieder gedeelte van de kamer. Het kan prima zijn dat er soms meerdere activiteiten plaatsvinden op een plek. Bijvoorbeeld overdag werken aan de eettafel en ‘s avonds eten aan diezelfde tafel. Of in de woonkamer, waar je misschien overdag bezoek ontvangt en 's avonds tv kijkt. Bepaal daarnaast per ruimte of je bepaalde elementen wilt accentueren, zoals een schilderij, foto's of een plant.
Geef nu op de kaart aan welke soorten verlichting je nodig hebt. Gebruik een ander symbool of kleur voor elke soort verlichting. In de legenda van het Lichtplan-template staan een paar voorbeelden van symbolen die je kunt gebruiken.
Start met de basisverlichting. Dit zijn bijvoorbeeld plafondlampen en algemene spots. Zorg dat de lichtcirkels van deze lampen elkaar deels overlappen, zodat je gelijkmatig licht door de hele ruimte creëert.
Geef vervolgens aan op het lichtplan waar je accentverlichting wilt plaatsen, bijvoorbeeld bij je boekenkast. Teken ook de functionele verlichting op de plattegrond, zoals een leeslamp naast je bank. Bepaal als laatste waar je sfeerverlichting wilt plaatsen. Hier kun je spelen met hoogtes, bijvoorbeeld een kleine lamp op de vloer in de zithoek en een lamp op de kast bij de eettafel.
Teken tot slot de plek van alle lichtschakelaars en stopcontacten in van iedere ruimte. Zo kun je eenvoudig zien of je er genoeg hebt, of dat er misschien nieuwe posities bij moeten komen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij nieuwbouw of wanneer je bezig bent met een grote verbouwing. Wil je bepaalde lampen kunnen dimmen? Geef dit ook aan op de kaart.
Kies als laatste welke armaturen en soorten lampen je wilt gebruiken. Geef dit eventueel aan op het lichtplan als je dit handig vindt. Bepaal bijvoorbeeld of je hanglampen boven je eettafel wilt of een rij spots. Niet alleen de lampen doen veel voor je interieur, ook de lichttemperatuur is erg sfeerbepalend. 1700K tot 2700K is (zeer) warm wit, het meest gebruikt in huis is 2700K. 3000K tot 4000K is juist koel (neutraal) wit. Deze lichttemperatuur is geschikt voor plaatsen waar helderder licht gewenst is. Warm wit en koel wit hebben allebei een even grote lichtopbrengst, alleen de kleur verschilt.