stappenplan

Onkruid verwijderen

Wil je onkruid verwijderen uit je tuin? Onkruid in de tuin kan erg vervelend zijn. Het staat niet mooi en kan er daarnaast voor zorgen dat je andere planten minder goed groeien. Zeker in de warmere maanden kan het ontzettend hard gaan en is het belangrijk dat je het regelmatig controleert en verwijdert om het onder controle te houden. Lees onze handige tips waarmee jij zorgt voor een onkruidvrije tuin.

Onkruid herkennen
stap 1

Onkruid herkennen

Om onkruid op de juiste manier te bestrijden, is het goed om te weten welk soort onkruid er tussen jouw tegels groeit. Er zijn een heleboel verschillende soorten onkruid. Denk bijvoorbeeld aan klaver, heermoes, weegbree, straatgras en paardenbloemen. Maar hoe kun je onkruid herkennen?

Snelle groei
Onkruid groeit en verspreidt zich vaak een stuk sneller dan gewenste planten.

Afwijkende bladeren
Zie je bladeren die anders zijn dan de andere planten in je tuin? Bijvoorbeeld een andere vorm of een andere kleur. Dan kan dit onkruid zijn.

Snel herstel
Onkruid heeft een hoog herstelvermogen en groeit snel terug nadat je het hebt gemaaid of verwijderd.

Aanpassingsvermogen
Onkruid past zich makkelijk aan verschillende omstandigheden en uiteenlopende bodemtypes aan.

Plek waar het groeit
Onkruid kan zich tussen de rest van je beplanting verspreiden, maar het heeft in principe weinig ruimte nodig. Daardoor komt het ook veel voor tussen tegels.

Onkruid verwijderen
stap 2

Wanneer kun je onkruid het beste verwijderen?

Zodra de temperaturen beginnen te stijgen in het voorjaar zie je het onkruid al snel de kop opsteken. Vooral als het af en toe een beetje regent groeit onkruid erg hard. Het is dan ook een goed idee om het onkruid zodra het opkomt direct te verwijderen. Op die manier voorkom je dat het onkruid zich uitzaait en de klus niet meer te overzien is.

Onkruid groeit over het algemeen van de lente tot aan de herfst. Onkruid tussen de tegels verwijderen is dan ook een klus die deze gehele periode herhaald moet worden. Hoe vaak je precies aan de slag moet, is afhankelijk van de methode die je kiest, maar over het algemeen is onkruid verwijderen pas effectief zodra je het een aantal keren herhaalt.

stap 3

Onkruid schoffelen

Onkruid wieden kan met de hand of met een schoffel. Vooral eenjarige onkruiden verwijder je effectief door regelmatig te schoffelen. Gebruik een handschoffel op moeilijk bereikbare plekken, bijvoorbeeld in een volle border of tussen kleine groenteplantjes in de moestuin.

Tip!

Begin op tijd met schoffelen. Hoe kleiner de plantjes zijn, hoe gemakkelijker onkruid verwijderen gaat.

Onkruid verwijderen met wortel
stap 4

Onkruid verwijderen met wortel

Onkruid verwijderen is het meest effectief als je het onkruid met wortel en al verwijdert. Gebruik bij onkruiden met een diepe penwortel - zoals paardenbloemen - een onkruidsteker. Ga ergonomisch te werk met een onkruidsteker met een telescopische steel of een onkruidsteker met een ergonomisch handvat.

Onkruid verwijderen met bestrijdingsmiddel
stap 5

Onkruid verwijderen met bestrijdingsmiddel

Onkruid verwijderen kan ook met bestrijdingsmiddel. Kies het juiste middel en ga altijd voor een verantwoord en milieuvriendelijk product. Hiermee bescherm je het milieu, de andere planten in je tuin én je eigen gezondheid.

Onkruid wegbranden
stap 6

Onkruid wegbranden

Onkruid verwijderen met een onkruidbrander is een effectieve en milieuvriendelijke manier. Wel moet je met een onkruidbrander opletten dat je niet de andere planten in de tuin beschadigt. In de border is deze methode daarom meestal minder geschikt, maar bij onkruid tussen de tegels is een onkruidbrander wél een heel goede oplossing.

Onkruid verwijderen met een onkruidborstel of voegenkrabber
stap 7

Onkruid verwijderen met een onkruidborstel of voegenkrabber

Onkruid verwijderen met een onkruidborstel of onkruidbezem is een milieuvriendelijke manier om het onkruid aan te pakken. Gebruik een onkruidborstel op steel om rugklachten te voorkomen. Een onkruidbezem met stalen haren is ook een handig hulpmiddel bij het verwijderen van mos en groene aanslag op je bestrating. Onkruid tussen tegels verwijderen doe je effectief met een voegenkrabber. Het voordeel van deze manier is dat je het onkruid met wortel en al verwijdert en er voor een langere tijd vanaf bent.

Onkruid voorkomen mulch
stap 8

Onkruid voorkomen

Onkruid voorkomen is natuurlijk nóg beter dan onkruid verwijderen.

Grond afdekken
Onkruid voorkomen doe je door de grond af te dekken, zodat er geen licht en water bij de onkruidzaden in de grond kan en het onkruid zich niet kan ontwikkelen en verspreiden. Dek de grond af met anti-worteldoek, karton of een mulchlaag. Deze mulchlaag kan bijvoorbeeld bestaan uit houtsnippers of cacaodoppen.

Dichte beplanting
Hoe meer planten in de tuin, hoe minder ruimte onkruid heeft. Bodembedekkers zoals klimop of maagdenpalm bedekken de grond waardoor onkruid in de tuin minder snel kans heeft. Een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing dus om onkruid in je tuin te voorkomen.

Tip!

Heb je last van groene aanslag op je tuintegels? Bekijk onze video en ontdek hoe je dit het beste kunt verwijderen.

Gebruikt bij dit advies

Onkruidbestrijding
Onkruidbestrijding

Meer klusadvies

mos-verwijderen-thumbnail
Mos in het gazon verwijderen stappenplan
Gazon bemesten - Thumbnail
Hoe kan ik mijn gazon bemesten? stappenplan
gras-maaien-thumbnail
Tips voor het maaien van gras stappenplan
gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
grindpad-aanleggen-Thumbnail
Tips voor het maken van een grindpad stappenplan
Dit stappenplan komt voor in