keuzehulp

Welke bout kies ik voor mijn klus?

Met een bout monteer je verschillende materialen snel en meteen muurvast aan elkaar. Bij GAMMA vind je diverse bouten van verschillende materialen in allerlei maten in het assortiment. Maar welke bout heb je nodig voor jouw klus? En met welk gereedschap zet je de bout vast? GAMMA helpt je met het kiezen van de juiste materialen en gereedschappen.

Bouten gebruiken

Wil je verschillende materialen stevig aan elkaar vastmaken? Gebruik dan een bout. Hier boor je eerst een gat voor. Vervolgens steek je een passende bout helemaal door beide te verbinden delen heen. Als laatste zorgt het aandraaien van de moer voor een zeer sterke verbinding.

Maatvoering bouten

Zowel de diameter als de lengte van een bout wordt aangeduid in millimeters. Bij moeren wordt meestal enkel verwezen naar de diameter. Omdat het draad op bouten en moeren metrisch is, staat er voor de afmeting van de diameter een hoofdletter M.

De lengte van een bout (en schroef) wordt aangegeven met de ‘werkende lengte’: het gedeelte dat in het materiaal verdwijnt. De maten worden als volgt op de verpakking aangeduid: M5 x 50. Dit betekent dat je te maken hebt met een bout met metrische draad van 5 mm dik en een lengte van 50 mm.

Welke bout heb ik nodig?

Zeskantbout

De meest gebruikte bout is de zeskantbout. Deze bout komt van pas bij houtverbindingen en verbindingen van twee metalen delen. Breng aan de kop- en moerzijde eerst een volgring aan, om te voorkomen dat de bout in het zachte materiaal getrokken wordt. De ring zorgt voor een veel betere drukverdeling op het materiaal. Boor voor een stevige bevestiging de gaten zo passend mogelijk. Voor een M8 bout boor je bijvoorbeeld met een boor van 8 mm.

Zeskantbouten

Slotbout

De slotbout wordt vooral gebruikt bij houtverbindingen. De afgeronde kop van deze bout zorgt voor een fraaie afwerking. Direct onder die kop zit een vierkant gedeelte, dit zorgt ervoor dat de bout niet meedraait als je de moer aandraait. Steek hiervoor de bout door het gat heen en tik de kop met een hamer aan, zodat het vierkante gedeelte in het hout dringt. Nu is de bout gefixeerd en draait deze niet meer tijdens het aandraaien van de moer.

Slotbouten

Draadeind

Draadeind is een lange, op maat zaagbare bout zonder kop. Je gebruikt dit materiaal voor allerlei verbindingen en constructies. Zo kun je er meerdere latten mee verbinden of materiaal juist op afstand van elkaar plaatsen. Ook is het mogelijk om draadeind in beton te gieten voor een stevige basis voor onder andere je schuur. Deze bout maak je compleet door aan beide uiteinden een (veer)ring en moer aan te brengen. Wil je twee draadeinden koppelen? Gebruik dan een koppelmoer

Draadeinden

Metaalschroef

Hoewel de naam misschien wat verwarrend klinkt, is de metaalschroef toch echt een metaalbout met een bijpassende moer. Je gebruikt de metaalschroef vooral bij het monteren van verschillende metalen onderdelen. De metaalschroef is verkrijgbaar met een platte kop of met een cilinderkop en is voorzien van een volledige draad.

Metaalschroeven

Patentbout

Patentbouten zijn erg sierlijke bouten. Deze boutsoort gebruik je meestal bij het vastzetten van deurbeslag, zoals schilden of rozetten rondom een deurklink, maar ook deurklinken of sloten. Deze bouten zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zoals verzinkt staal, stevig roestvrijstaal en stijlvol messing.

Patentbouten

Inbusbout

Inbusbouten zijn herkenbaar aan de zeskant in de kop. Deze bouten plaats je meestal op plekken waar je niet bij kunt met een steek- of ringsleutel. Je monteert de bout met een inbussleutel. Een voordeel van zo'n inbuskop is dat je optimale grip hebt, je kunt dus veel meer kracht zetten. De inbusbout is verkrijgbaar met een cilinderkop, platkop of een laagbolkop.

Inbusbouten

Welk gereedschap gebruik ik voor mijn bout?

De kopvorm van de bout bepaalt welk gereedschap je nodig hebt.
- Zeskantig: steeksleutel, dopsleutel of ringsleutel
- Gleufkop: gleufschroevendraaier
- Inbuskop: inbussleutel of inbusschroevendraaier

Bij gebruik van een verkeerde sleutel kan de kop van de bout afvlakken, waardoor je steeds minder grip hebt. Ook bij gebruik van de verkeerde schroevendraaier (of schroefbit) leidt dit tot beschadiging van de boutkop. Gebruik bij het vastdraaien van een zeskantbout nooit een combinatie- of waterpomptang! Met deze tangen beschadig je de kop van de bout.

Maak je gebruik van een steek-, dop- of ringsleutel? Dan kun je het beste twee sleutels gebruiken: een om de moer mee aan te draaien en een om de bout tegen te houden.

Zoek boutgereedschap

Welke moer heb ik nodig?

Zeskantmoer

De zeskantmoer wordt meestal gebruikt in combinatie met een zeskantbout of slotbout. Je draait de zeskantmoer aan met een passende steeksleutel of een ringsleutel.

Zeskantmoeren

Vleugelmoer

Wil je de bout later makkelijk los kunnen maken? Kies dan voor een vleugelmoer. Deze kun je – dankzij de handige ‘vleugeltjes’ – eenvoudig met de hand los- en vastdraaien.

Vleugelmoeren

Dopmoer

De dopmoer heeft met name een decoratieve functie en wordt meestal gebruikt voor een sierlijke afwerking. Daarnaast zorgt een dopmoer voor een gladde en daarmee geheel veilige afwerking.

Dopmoeren

Inslagmoer

Een inslagmoer gebruik je voor het maken van een houtverbinding in zacht materiaal. Je monteert de inslagmoer met een hamer. Inslagmoeren zijn verzinkt, dus goed bestand tegen vocht.

Inslagmoeren

Oogmoer

Oogmoeren worden veelal gebruikt voor het hijsen van zware materialen. Daarnaast kun je een oogmoer toepassen bij het bevestigen van stevige kabels, vaak in combinatie met een draadeind of keilbout.

Oogmoeren

Koppelmoer

Een koppelmoer is doorgaans drie keer langer dan een zeskantmoer en wordt gebruikt om twee losse stukken draadeind et snel en stevig met elkaar te verbinden.

Koppelmoeren

Borgmoer

Een borgmoer bevat een kunststof ring die lostrillen voorkomt. Let op: in RVS borgmoeren kan bij de kleine afmetingen (M5, M6 en M8) ‘koudlas’ ontstaan (vastkleven). Je kunt de verbinding dan onmogelijk demonteren. Breng daarom een smeermiddel (bijvoorbeeld WD40) aan op de bout.

Borgmoeren

Meer klusadvies

bouten vastzetten -thumbnail Copy 37
Hoe plaats ik een bout? stappenplan
gat boren -thumbnail Copy 19
Hoe boor ik een gat in de muur? stappenplan
plug in wand -thumbnail Copy 33
Hoe plaats ik een plug in de wand? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke spijker kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke spijker kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in