Door je houten tuinmeubelen te onderhouden blijven ze jarenlang mooi. Met het juiste onderhoud zorg je er namelijk voor dat het hout bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, ook in de koudere maanden. Wel is houtverkleuring een natuurlijk proces wat je niet helemaal kunt voorkomen. Met het juiste onderhoud kan je je houten tuinmeubelen gelukkig zo lang mogelijk mooi houden. In deze keuzehulp lees je precies wat je nodig hebt om je houten tuinmeubelen te onderhouden.
Net nieuwe tuinmeubels gekocht? Maak deze eerst schoon met een sopje van vloeibare zeep of speciale tuinmeubelreiniger en een zachte borstel. Spoel alles af met water en laat je meubelen 24 uur drogen. Regent het buiten? Zet je houten tuinmeubelen direct buiten – zo kan de regen het hout ontvetten en openen de ‘poriën’ in het hout. Gebruik nooit een hogedrukreiniger om nieuwe houten tuinmeubels schoon te maken, zo beschadig je de natuurlijke waslaag van het hout. Bij verweerde tuinmeubelen kan dit wel, omdat deze laag vaak al weg is.
Je tuinmeubelen hebben eens in de zoveel tijd een olie-behandeling nodig. Tuinmeubelolie dringt diep in het hout en haalt de natuurlijke kleur van het hout weer naar boven. Met olie creëer je een matte uitstraling. Het aanbrengen van olie is niet moeilijk. Maak het meubel eerst schoon en laat het goed drogen. Wrijf de tuinmeubelen in met een dikke laag olie met een doek. Na 15 minuten neem je de meubelen af met een droge doek. Gebruik een platte kwast voor het oliën van naden en de lastige hoekjes.
Tip!
Gebruik tuinmeubelolie in een spray voor moeilijk bereikbare hoekjes of een snelle, tussentijdse behandeling.
Zowel beits als olie geven het hout een goede bescherming van binnenuit. Een beits beschermt het hout langer én beter dan olie, maar olie geeft het hout weer een meer natuurlijke uitstraling. Een tuinmeubelbeits dringt voor een deel in het hout en beschermt en verzorgt je hout met een matte of zijdeglanzende laag. Een beits is de meest vochtregulerende optie en zorgt voor de langste bescherming.
Er zijn verschillende soorten houten tuinmeubelen – denk aan acacia, teakhout of eucalyptus hout. Acaciahout is een hardhout met een hoog natuurlijk oliegehalte, waardoor het lang meegaat. Hierdoor is acaciahout onderhoudsarm: een sopje met een zachte borstel is meestal genoeg. Teakhout kan het hele jaar buiten staan. Krijgen je teakhouten tuinmeubels een groene aanslag? Dit maak je makkelijk schoon met groene zeep en soda. Olie is niet per se nodig, maar geeft wel extra bescherming. Eucalyptushout heeft twee keer per jaar een olie-behandeling nodig. Schoonmaken doe je met water en zeep. Houd er rekening mee dat deze houtsoort wat sneller verkleurt.
Tip!
Wil je weten of je houten tuinmeubel gebeitst of geolied is? Dit is terug te vinden in de onderhoudsinstructies.
Zijn je tuinmeubels wat verweerd geraakt? Maak deze dan eerst grondig schoon met een borstel en groene zeep of speciale houtreiniger. Trek wel beschermende handschoenen aan als je met houtreiniger aan de slag gaat. Laat het middel 10 minuten intrekken. Spoel je tuinmeubelen vervolgens af, laat dit drogen en werk af met een laagje olie.
Zwarte schimmelvlekken zijn wat hardnekkiger. Schuur de hardnekkige schimmelvlekken weg met schuurpapier en sop de rest weg met opgeloste soda of groene zeep. Spoel je houten meubelen daarna af met water, laat ze drogen en zet je tuinmeubels in de olie.
Met een geregelde sopbeurt en een olie-behandeling kun je jarenlang genieten van je houten tuinset buiten. Na de zomer verdienen je tuinmeubelen een droge plek. Een schuur of afdak is ideaal. Heb je dit niet en moeten je tuinmeubelen toch buiten staan? Zet de stoelen dan schuin tegen de tafel, zo blijft er geen regenwater op staan. Gebruik liever geen zeil om je houten tuinmeubels af te dekken, want onder het zeil kan condens ontstaan. Hierdoor kunnen je houten tuinmeubelen gaan schimmelen. Is alleen afdekken een optie? Zorg dan voor voldoende ventilatie onder het zeil.
Gooi na afloop van de klus verfrestanten niet zomaar in de vuilnisbak, maar lever het in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente. Dat geldt ook voor acrylverf; deze verfsoort is immers slecht voor het milieu. Ingedroogde kwasten en rollers kun je gewoon kwijt bij het restafval.