stappenplan

Hoe plaats ik zelf een Velux dakraam?

Een dakraam bevordert de natuurlijke lichtinval en de ventilatie. Zo maak je met een dakraam van jouw donkere zolderverdieping een extra kamer. Je kunt een dakraam van binnenuit aanbrengen. Dit stappenplan gaat uit van een dakraam met tuimelfunctie dat meer dan negen dakpannen beslaat en een dak met een normale hellingshoek (15º tot 90º).

Let op!

Voor het plaatsen van een groot dakraam kan het nodig zijn dat je de balkconstructie van het dak moet veranderen. Raadpleeg bij twijfel altijd een vakman.

Tip!

Voor het plaatsen van een dakraam aan de achterkant van het huis is meestal geen vergunning nodig. Aan de voorkant moet je vaak wel een vergunning hebben. Informeer tijdig bij je gemeente hoe dit zit in jouw woonplaats.

stap 1

Het juiste dakraam kiezen

Er zijn verschillende soorten dakramen. De meest voorkomende is de gordingenkap. Andere zijn de sporenkap of de kap met zelfdragende dakplaten. In dit stappenplan gaan we uit van een gordingenkap. Houd er verder ook rekening mee dat de grootte van het dakraam ongeveer 10% moet bedragen van het vloeroppervlak van de kamer. Pas dan komt er voldoende daglicht binnen. Bij een kamer van bijvoorbeeld 12 m2 heb je een glasoppervlakte nodig van ten minste 1,20 m2. Want: 12 x 0,10 (10%) = 1,20.

Tip!

Voor je met deze klus begint, is het verstandig om je huisgenoten hiervan op de hoogte te stellen. Zet als het kan ook de tuin of de stoep deels af. Er kan namelijk een dakpan naar beneden vallen.

Tip!

Wil je te werk gaan met een sporenkap of een kap met zelfdragende dakplaten? Schakel dan een vakman in. Voor deze dakramen heb je specifieke aanpassingen in jouw dak nodig.

stap 2

Bepalen waar het dakraam moet komen

Bepaal horizontaal waar het dakraam moet komen. De positie van een dakraam heeft de invloed op de hoeveelheid daglicht, het uitzicht, de ventilatie en het gebruiksgemak. Houd je in ieder geval aan de volgende twee vuistregels:
- Zorg ervoor dat je zowel zittend als staan door het dakraam kunt kijken. Plaats de onderkant van het dakraam daarom op 90 cm van de vloer.
- Plaats het dakraam bij voorkeur boven een warmtebron om condensatie op het glas te vermijden.

stap 3

De afstand tussen de balken opmeten

Meet de afstand tussen de gordingbalken waar het raam tussen komt. Zaag twee balken op deze maat af, dit worden twee raveelbalken.

stap 4

De gordingbalk ondersteunen

Ondersteun de gordingbalk, voor je hierin gaat zagen, eerst tijdelijk met een regel van 50 bij 50 mm. De gordingbalk is namelijk een belangrijke, dragende balk.

stap 5

De gordingbalk doorzagen

Nu de positie is bepaald en de gordingbalk ondersteund is, kan het dak opengemaakt worden. Teken de plaatsen af waar je de gordingbalk moet doorzagen: teken de contouren van het dakraam en de dikte van de raveelbalken. Zaag de gordingbalk door met een handzaag. Wrik het doorgezaagde stuk van de gordingbalk los met behulp van een koevoet.Zaag een werkmansgat (50x50cm) in het dakbeschot, ruim binnen de contourlijnen van het dakraam. Haal vanuit dit gat voldoende dakpannen weg.

stap 6

De opening van het dakraam uitzagen

Zaag een werkmansgat van 50 x 50 cm in het dakbeschot, ruim binnen de contourlijnen van het dakraam. Haal vanuit dit gat voldoende dakpannen weg. Nu kun je het volledige raam uitzagen. Boor op de hoekpunten van de contouren van het dakraam gaten door het dakbeschot. Controleer of je voldoende dakpannen hebt weggehaald. Zaag nu de opening van het dakraam uit. Haal eventueel isolatiemateriaal uit het gat.

stap 7

De balkdragers bevestigen

Plaats de raveelbalken tussen de gordingen met balkdragers. Zaag eerst met een handzaag een sleufje tussen het dakbeschot en de doorgezaagde gording, waar de balkdrager straks tussenkomt. Steek ook wat hout weg uit de raveelbalken, zodat deze tegen het dakbeschot aankomen. Zet de balkdragers vast met ankernagels. Tussen de raveelbalken kun je nu twee balken plaatsen aan de onder- en bovenkant van het raam, zodat deze volledig omlijst is. Gebruik hiervoor lange schroeven door de raveelbalken. Schroef vervolgens vanaf de buitenkant het dakbeschot vast aan de raveelbalken. Haal nu de tijdelijke ondersteuning weg, want de raveelbalken nemen de belasting over.

stap 8

Kozijn bevestigen

Lees de handleiding van het dakraam – dit verschilt per dakraam. Haal de ruit uit het frame. Druk hiervoor de pennen aan de binnenkant van het scharnier in. Steek het kozijn door de opening in het dak en zet het op het dak vast met de bijgeleverde bevestigingsbeugels.

stap 9

De gootstukken aanbrengen

Breng eerst het onderste gootstuk aan. Deze is voorzien van loodslab. Plaats daarna de zij- en bovengootstukken.

stap 10

Dakpannen terugleggen

Leg zoveel mogelijk hele dakpannen terug. Maak eventueel de resterende dakpannen op maat, met behulp van een haakse slijper.

Tip!

Draag bij slijpwerk altijd een veiligheidsbril. Als de onderste pannen na het doorslijpen hun ophangnok verliezen, dan kun je ze aan de bovenkant met een schroef in het dakbeschot vastzetten. Zorg dat het boorgat in de dakpannen onder de loodslab valt.

stap 11

Ruit terugplaatsen

Check de handleiding opnieuw en plaats de ruit terug in het kozijn. Controleer of het raam goed scharniert.

stap 12

Binnenafwerking aanbrengen

Breng de binnenafwerking, de schroeven, van het kozijn aan. Boor de schroefgaten voor (3 mm) en ruim deze met een verzinkboor. Zo vallen de schroeven in het hout en kun je deze netjes wegwerken.

Tip!

Maak eventueel gebruik van een kant-en-klare, passende interieurafwerking. Deze kun je apart bestellen bij de GAMMA bouwmarkt.

stap 13

De binnenafwerking van het dakraam plamuren, kitten en schuren

Plamuur de schroefgaten in de binnenafwerking dicht. Kit de naden dicht met acrylaatkit. Schuur het kozijn en zet dit in de grondverf.

stap 14

Het kozijn van het dakraam opnieuw schuren en lakken

Schuur de binnenafwerking van het kozijn opnieuw licht op en lak vervolgens deze in de gewenste kleur.

Tip!

Verf op waterbasis (acrylverf) droogt razendsnel, stinkt niet en is minder schadelijk voor het milieu. Gebruik voor acrylverf speciaal daarvoor bestemde rollers en kwasten. Spoel kwasten en rollers niet tussentijds uit onder de kraan, maar rol deze op in aluminiumfolie als je je verfgereedschap later opnieuw wilt gebruiken. Gooi oude kwasten, rollers en restanten verf niet in de vuilnisbak, maar lever deze tot slot in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente.

Gebruikt bij dit advies

Dak- & zolderramen
Dak- & zolderramen

Meer klusadvies

buitenkozijnen-schilderen-thumbnail
Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen? stappenplan
Klusadvies - daken - Hoe bedek ik mijn dak met EPDM dakbedekking? - Thumbnail
Hoe kan ik zelf EPDM dakbedekking aanbrengen op mijn dak? stappenplan
golfplaten-leggen-Thumbnail
Hoe maak ik een golfplaten dak? stappenplan
soorten-golfplaten-kiezen-Thumbnail
Welke soort golfplaten kies ik voor mijn dak? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in