Om ervoor te zorgen dat je verticuteermachine lang meegaat, moet je deze goed onderhouden. Reinig je verticuteermachine na elke verticuteerbeurt en controleer de messen regelmatig op slijtage. GAMMA legt uit hoe je je verticuteermachine schoonmaakt en hoe je de messen scherp houdt.
Trek, voor je de verticuteermachine gaat onderhouden, stevige werkhandschoenen aan. Zo kun je je niet snijden aan de scherpe messen. Gebruik je een elektrische verticuteermachine? Trek dan van tevoren de stekker uit het stopcontact.
Reinig de onderkant grondig na het verticuteren om roestvorming te voorkomen. Droog de onderkant met een oude theedoek. Verwijder ook het mos, vilt, zand en ander vuil van de wielen, de verticuteerwals en de behuizing. Doe dit nooit met water, maar met een droge doek.
Draai na het verticuteren de schroeven of bouten aan als dat nodig is en vet de scharnieren in om deze weer soepel te laten werken. Controleer de machine ook op loszittende of beschadigde onderdelen, zoals een beschadiging in de kabels. Zet de verticuteermachine weg op een droge en koele plaats.
Moet er een onderdeel vervangen worden? Houd er rekening meer dat sommige fabrikanten alleen garantie geven als je daarbij hun onderdelen gebruikt.
Onthoud: hoe intensiever je jouw verticuteermachine gebruikt, hoe groter de slijtage van de messen. Als je in je eigen tuin werkt zal je de verticuteermachine waarschijnlijk maar twee keer per jaar gebruiken. Hierdoor slijten de messen minder snel.
Een harde of droge grond kan de slijtage wat versnellen. Zie je dat het resultaat na een ronde verticuteren tegenvalt? Controleer de messen dan op slijtage. Bij slijtage kan de verticuteerwals vaak twee keer worden bijgesteld (je zet deze dan lager). Heb je de laatste afstelpositie bereikt? Dan moet de verticuteerwals vervangen worden. Hiervoor heb je specifieke onderdelen van de fabrikant nodig.